İkinci Üniversite İşlemleri

acik-ogretim

Herhangi bir üniversitenin örgün bölümlerinde okuyan öğrenciler ve örgün eğitim mezunları, aşağıda belirtilen koşulları sağlamaları halinde Öğrenci Seçme Sınavı (YGS – LYS)’na tekrar girmeden, aynı zamanda Anadolu Üniversitesinin uzaktan eğitim veren Açıköğretim Fakültesi Ön Lisans (Kontenjanlı programları hariç), İktisat ve İşletme Fakültesi lisans programlarından sadece birine kayıt yaptırarak farklı bir alanda kendilerini geliştirme fırsatı bulmaktadır.

2 veya 4 yıllık örgün yükseköğretim bölümlerinde kayıtlı öğrenciler veya mezunlar istedikleri takdirde, okumakta veya mezun oldukları alanlarda olmamak üzere uzaktan eğitim sistemine göre eğitim yapan Fakültelerin ön lisans veya lisans programlarına kayıt yaptırabilirler.

İkinci Üniversite İnternet Başvuru ve Kayıt Tarihleri

2016-2017 Öğretim Yılı İçin Planlanan İnternet Başvuru ve Kayıt Tarihleri

İnternet Başvuru Tarihi: 31 Ağustos 2016 Çarşamba – 21 Eylül 2016 Çarşamba
İnternet Başvuru Adresi: http://aof.anadolu.edu.tr
AÖF Bürosundan Kayıt Tarihi: 31 Ağustos 2016 Çarşamba – 21 Eylül 2016 Çarşamba
AÖF Bürosundan Mazeretli Kayıt Tarihi: 09 Eylül 2016 Cuma

Adaylar, http://aof.anadolu.edu.tr adresinden Türkiye Programları bağlantısı “İkinci Üniversite” linkine tıklayarak internet başvurularını gerçekleştireceklerdir. Daha sonra kayıt için gerekli belgeleri hazırlayarak, banka ödemesini yaptıktan sonra AÖF Bürolarından kayıt işlemlerini tamamlayacaklardır.

İkinci Üniversite Başvuru KoşullarıYükseköğretim kurumlarında örgün, uzaktan eğitim ve açıköğretim sistemi programlarında aynı anda farklı düzeylerde (lisans, ön lisans ve lisansüstü) eğitime devam edilebilmekte ancak, aynı anda iki örgün ön lisans veya iki örgün lisans programında eğitime devam edilememektedir. Ancak;

  1. Örgün/uzaktan eğitim yükseköğretim programlarında kayıtlı öğrenciler ile bu programların mezunlarından,
    a) Meslek yüksekokullarında okuyan/mezun olanlar ile örgün lisans programlarından ön lisans diploması alarak ayrılmış olanlar,
    b) Lisans programlarında okuyan/mezun olanlar,
    c) Anadolu Üniversitesi Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerden mezun olanlar (halen kayıtlı olanlar başvuru yapamazlar) ve diğer yükseköğretim kurumlarının açıköğretim programlarında okuyan/mezun olanlar;
    Herhangi bir yükseköğretim kurumunun lisans programından mezun olan veya okuyan öğrenciler açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin ön lisans /lisans programlarından birine,
    Herhangi bir yükseköğretim kurumunun ön lisans programından mezun olan veya okuyan öğrenciler açıköğretim sistemine göre öğretim yapan Açıköğretim Fakültesinin ön lisans programlarından birine okumakta veya mezun oldukları alanlarda olmamak kaydıyla, sınava girmeden ve örgün/uzaktan öğretimdeki kayıtlarını sildirmeden doğrudan Anadolu Üniversitesine başvurmak suretiyle kayıt yaptırabilirler.
  2. Yukarıdaki koşullarda açık öğretim programlarına kaydolan örgün öğretim öğrencileri veya mezunları, örgün öğretimden açık öğretime ders transferi veya kredi saydırma işlemi yaptıramaz.
  3. Örgün öğretimin herhangi bir programına yerleştirilmiş olan adaylar, yukarıdaki koşullara uymak suretiyle, aynı öğretim yılında kendi alanları dışındaki bir açık öğretim programına kayıt yaptırabilirler.
  4. ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan KKTC’deki üniversitelerde okuyan öğrenciler de yukarıdaki olanaklardan aynen yararlanırlar.
  5. Bir yükseköğretim programından mezun olamadan yükseköğretim programından ilişiği kesilen, herhangi bir örgün yükseköğretim programında kaydı bulunmayan veya açık öğretim programlarında okumakta olanlar yukarıdaki olanaklardan yararlanamazlar.
  6. Açık öğretim programlarının herhangi birinde öğrenci iken okumakta olduğu alan dışındaki örgün öğretim programlarından birine yerleştirilen adayların açık öğretimdeki kayıtları silinmez.
  7. Bir örgün yükseköğretim programında okuyanlar veya bu programlardan mezun olanlardan, açık öğretimin bir programına kayıt yaptıranlar, askerlik işlemleri hariç açık öğretimdeki tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanırlar.
  8. Açık öğretim programlarına kayıt yaptırdıktan sonra örgün öğretimden kaydını sildiren öğrenciler, bu durumlarını belgelendirmek koşuluyla askerlik işlemleri dâhil tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanırlar.
  9. Uyruğundan biri T.C. olup yurtdışı yükseköğretim kurumlarından mezun olan ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından denklik belgesi alanlar başvurabilirler.

2017-2018 öğretim yılı İkinci Üniversite kapsamında Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin birinci sınıfına kayıt yaptırılabilecek önlisans ve lisans programları;

Açıköğretim Fakültesi Önlisans Programları
  1. Adalet
  2. Aşçılık
  3. Bankacılık ve Sigortacılık
  4. Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı *
  5. Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri
  6. Çağrı Merkezi Hizmetleri
  7. Dış Ticaret
  8. Emlak ve Emlak Yönetimi
  9. Ev İdaresi
  10. Fotoğrafçılık ve Kameramanlık
  11. Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  12. İlahiyat
  13. İnsan Kaynakları Yönetimi
  14. İşletme Yönetimi
  15. Kültürel Miras ve Turizm
  16. Laborant ve Veteriner Sağlık **
  17. Lojistik
  18. Marka İletişimi
  19. Medya ve İletişim
  20. Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası
  21. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
  22. Özel Güvenlik ve Koruma ****
  23. Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi
  24. Radyo ve Televizyon Programcılığı
  25. Sağlık Kurumları İşletmeciliği
  26. Sosyal Hizmetler
  27. Spor Yönetimi
  28. Tarım
  29. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik *
  30. Turizm ve Otel İşletmeciliği **
  31. Turizm ve Seyahat Hizmetleri **
  32. Web Tasarımı ve Kodlama
  33. Yaşlı Bakımı
  34. Yerel Yönetimler
Açıköğretim Fakültesi Lisans Programları
  1. Felsefe
  2. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  3. Sağlık Yönetimi
  4. Sosyoloji
  5. Tarih
  6. Türk Dili ve Edebiyatı
  7. Yönetim Bilişim Sistemleri
İktisat Fakültesi Lisans Programları
  1. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  2. İktisat
  3. Kamu Yönetimi
  4. Maliye
  5. Uluslararası İlişkiler
İşletme Fakültesi Lisans Programları
  1. Havacılık Yönetimi ****
  2. İşletme
  3. Konaklama İşletmeciliği ***
  4. Uluslararasi Ticaret ve Lojistik Yönetimi

*  Bu programlarda uygulama dersi (Klavye Öğretimi) bulunmaktadır.
**  Bu programlarda zorunlu staj uygulaması bulunmaktadır.
***  Bu programda isteğe bağlı staj uygulaması bulunmaktadır.
****  Özel koşullu olan programlar.

Sıkça Sorulan Sorular

1. İkinci Üniversite kayıt türü ile fakültenize kayıt yaptırmak için hangi şartlara sahip olmam gerekmektedir?

Cevap: Yükseköğretim kurumlarının herhangi bir lisans bölüm/programından mezun olan veya okuyan öğrenciler okudukları veya mezun oldukları bölümlerden/programlardan aynı alanda olmamak üzere Anadolu Üniversitesi’nin açıköğretim sistemi ile öğretim yapan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin önlisans veya lisans programlarından herhangi birini tercih edebilirler. Yükseköğretim kurumlarının herhangi bir önlisans programından mezun olan veya okuyan öğrenciler okudukları veya mezun oldukları programlardan aynı alanda olmamak üzere Anadolu Üniversitesi’nin açıköğretim sistemi ile öğretim yapan Açıköğretim Fakültesi’nin önlisans programlarından herhangi birini tercih edebilirler.

2. Örgün bir yükseköğretim bölümünde kayıtlıyım. İkinci Üniversite kayıt türüyle kayıt yaptırmak istiyorum, örgün öğrenim gördüğüm fakültede bu öğretim yılında kayıt yenileme işlemi yapmadım. Kayıtlar esnasında yükseköğretim programında kayıtlı olduğumu ancak kayıt yenilemediğimi gösteren bir belge kabul edilir mi? Ya da kayıt yenileme yapmam gerekli mi?

Cevap: Herhangi bir yükseköğretim programında kayıtlı olduğunuz ancak ilgili öğretim yılında kayıt yeniletmediğinizi belirten öğrenci durum belgesiyle kayıt yaptırabilirsiniz. Aktif öğrenci olmanız gerekmiyor.

3. Şuan örgün bir yükseköğretim programında kayıtlıyım. İkinci Üniversite kayıt türüyle fakültenize kayıt yaptıracağım. Örgün fakülteden kaydım silindiğinde fakültenizden de kaydım silinir mi? Bu durum fakültenizdeki kaydım için bir sorun teşkil eder mi?

Cevap: Fakültemize kayıt işleminizi gerçekleştirdikten sonra kayıtlı olduğunuz yükseköğretim programından kaydınızı sildirmenizde fakültemizce bir sakınca bulunmamaktadır.

4. Fakültenize İkinci Üniversite kayıt türüyle kayıt yaptırmak istiyorum. Kayıtlar esnasında askerlik durum belgesi getirmem gerekli mi?

Cevap: İkinci Üniversite kayıt türünde öğrencilerimizden askerlik durum belgesi istenmeyecektir.

5. Türk vatandaşıyım şuan yurt dışında yükseköğretimde kayıtlıyım. İkinci Üniversite kayıt türüyle fakültenize kayıt yaptırabilir miyim?

Cevap: Yurt dışındaki yükseköğretiminizden mezun olduktan sonra Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan (YÖK) alacağınız denklik belgesiyle fakültemize kayıt yaptırabilirsiniz.

6. Örgün yükseköğretimde kayıtlıyım, aynı zamanda fakültenize de İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptırdım. Örgün fakültemden kaydımı sildirdiğimde askerlik işlemlerim nasıl ve nereden yürütülecek?

Cevap: Örgün yükseköğretim yapan fakültenizden alacağınız kayıt silme yazısı ve askerlik şubenizden alacağınız askerlik tecil durumunuzu gösteren bir belge ile AÖF bürolarına başvurmanız gerekmektedir. Daha sonraki askerlik işlemlerinizi fakültemiz yürütecektir.

7. Şuan Kıbrıs Amerikan Üniversitesinde öğrenciyim. İkinci Üniversite kapsamında fakültenize kayıt yaptırabilir miyim?

Cevap: ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan KKTC’deki üniversitelerde okuyan öğrenciler Türkçe yazılmış öğrenci belgesiyle İkinci Üniversite kayıt türü ile fakültemize kayıt yaptırabilirler.

8. Meslek Yüksekokulu mezunuyum. İkinci Üniversite kapsamında 4 yıllık lisans bölümüne kayıt yaptırabilir miyim?

Cevap: Yükseköğretim kurumlarının herhangi bir önlisans programından mezun olan veya okuyan öğrenciler okudukları veya mezun oldukları programlardan aynı alanda olmamak üzere Anadolu Üniversitesi’nin açıköğretim sistemi ile öğretim yapan Açıköğretim Fakültesi’nin önlisans programlarından herhangi birine İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptırabilirler. Ancak, önlisans programından mezun olan veya okuyan öğrenciler Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin lisans programlarının herhangi birine İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptıramazlar.

9. Meslek Yüksekokulu mezunuyum. İkinci Üniversite kayıt türü ile fakültenize kayıt yaptırmam halinde askerlik işlemlerinden yararlanabiliyor muyum?

Cevap: İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptırdığınız için askerlik işlemlerinden yararlanamazsınız.

10. Açıköğretim Fakültesi mezunuyum. İkinci Üniversite kayıt türü ile kayıt yaptırabilir miyim?

Cevap: Herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanlar Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin lisans bölümlerinden veya önlisans programlarından herhangi birine okudukları veya mezun oldukları programlardan/bölümlerden farklı olmak kaydıyla İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptırabilirler.

11. Fakültenize İkinci Üniversite kayıt türü ile kayıt yaptırdığımda bir yükseköğretim kurumundan aldığım derslerden muaf olabilecek miyim?

Cevap:İkinci Üniversite kayıt türü ile kayıt yaptıran öğrenciler; Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (I‒II), Türk Dili (I‒II), Yabancı Dil (I‒II) ve Temel Bilgi Teknolojileri (I‒II) dersleri için Ders Transferi ve Muafiyet işlemleri ilgili Fakülte tarafından belirlenen tarihler arasında yapılmaktadır.

12. Anadolu Üniversitesi dışında başka bir üniversitede uzaktan eğitim sistemiyle öğrenim görmekteyim. İkinci Üniversite kayıt türü ile fakültenize kayıt yaptırabilir miyim?

Cevap: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi dışında başka bir üniversitede açık veya uzaktan eğitim sistemi ile öğrenim gören öğrenciler de aynı alanda olmamak üzere İkinci Üniversite kapsamında başvuru yapabilirler.

13. Yabancı uyrukluyum, yabancı uyruklu öğrenci seçme sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirildim. İkinci Üniversite kayıt türü ile fakültenize kayıt yaptırabilir miyim?

Cevap: Yabancı uyruklu öğrenci seçme sınavı sonucunda bir yükseköğretim programında kayıtlı öğrenci olduğunuz için fakültemize de İkinci Üniversite kayıt türü ile kayıt yaptırabilirsiniz.

14. İkinci Üniversite kayıt türüyle kaydımı yaptırdığım bölümden/programdan kaydımı sildirdim. Ama şuan tekrar aynı bölüme kayıt yaptırmak istiyorum. İkinci Üniversite kayıt türü ile kayıt yaptırma hakkımı yitirdim mi?

Cevap: Herhangi bir örgün yükseköğretimde kayıtlı ya da yükseköğretim programından mezun durumdaysanız; İkinci Üniversite kayıt türü ile daha önce kaydınızı sildirdiğiniz bölüme kayıt yaptırmanızda bir sakınca yoktur.

15. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde halen kayıtlıyım. İkinci Üniversite kayıt türü ile başka bir bölüme/programa daha kayıt yaptırmak istiyorum. Bunun için ne yapmam gerekmektedir.

Cevap: Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin herhangi bir lisans bölümünde veya önlisans programına halen kayıtlı olan öğrenciler İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptıramaz. Çünkü Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerde aynı anda iki programda okumak mümkün değildir. İkinci Üniversite kayıt türü ile kayıt yaptırabilmesi için halen kayıtlı olduğu bölümden/programdan mezun olması gerekmektedir. 

Not: Bu sayfadaki bilgiler saydace bilgilendirme amaçlı olup asıl kaydınız https://aof.anadolu.edu.tr/kayit adresinden yapılacaktır.

Bahar Dönemi Ara Sınavı
29 Nisan 2017 Cumartesi
Abone Ol
Son eklenen yazılarımızdan günlük olarak haberdar olmak için mail listemize kayıt olunuz.

Email adresinizi yazınız: